Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

joi, 14 martie 2013

Singer... O pasiune cu tradiţie !


Articol pentru Etapa 6

Temă propusă de


Pentru mine această temă mi se potriveşte chiar ca o mănuşă mulată perfect pe mână. Şi asta pentru că prima dată când am cumpărat o maşină de cusut cu fost prin 1960 şi ceva, iar maşina purta marca Singer. De fapt nu am cumpărat eu acea maşină, ci mama, pentru că atunci eram încă elev de liceu.

A fost o maşină cumpărată "la mâna a doua" cum se spunea atunci,"second hand" cum se spune astăzi, de la o croitoreasă profesionistă ce a renunţat din motive de sănătate să mai coase. Îmi amintesc şi acum de acea maşină ce avea culoarea negră, maşină la care-mi plăcea să mă joc atunci când rămâneam singur acasă. Dar practic prin acel joc am învăţat să cos la maşină. Era o maşină bună, dar care avea obiceiul să rupă aţa pentru că nu ştiam s-o reglez.

Pe când am învăţat secretul reglării ei am rămas fără ea. În anul 1970 venise Mureşul la noi în casă şi aşternu un strat gros de nămol peste ea. Am luat legătura cu un mecanic pentru a o curăţa, dar după ce s-a uitat la ea a spus că trebuie şi reparată dar nu mai erau piese de schimb, maşina fiind veche. Aşa că am renunţat la ea şi locul ei a fost luat de o maşină electrică. Cu timpul şi această maşină de cusut s-a defectat, dar nemaiavând cine lucra la ea am renunţat definitiv la plăcerea de a coase la maşină.

De atunci timpul a trecut şi practic am şi uitat de maşinile de cusut marca Singer. Astăzi am aflat cu plăcere de exitenţa a numeroase tipuri de maşini Singer ce execută cusături impecabile prin fineţe şi precizie. Am făcut deci o incursiune prin magazinul online cu oferte electrocasnice unde am întâlnit o gamă variată de articole . Am întâlnit, de asemenea, o gamă diversificată de promoţii electrocasnice şi „masini de cusutde diverse mărci.

Dacă aş fi mai tânăr aşi achiziţiona o maşină de cusut Singer Tradition,  
dar aşa, sincer vorbind, nu mai am la ce s-o folosesc.

O maşină de cusut elegantă şi practică, ce „ştie să facă” multe operaţiuni este Maşina de cusut Singer Talent 3321. 


Dar ce ştie să facă această maşină de este aşa deşteaptă? Păi, în primul rând, două cusături drepte din care una elastică, apoi patru cusături invizibile din care două elastice, butoniere în patru paşi, opt modele de broderie, şase tipuri de surfilat din care trei elastice, mai ştie să coase nasturi şi fermoare, face matlasare, are un sistem de introducere automată a firului în ac, are un selector de pas pentru lungimea cusăturii şi un selector pentru lăţimea acesteia, după care mai are şi funcţia de întărire a cusăturii. Deci la această maşină de cusut este în dotare cam tot ce-i trebuie unui „amator avansat”.

3 comentarii:

  1. Da, masinile de cusut Singer sunt renumite. Eu am una veche acasa, ar cam trebui reparata, cand se va putea. Nu se mai gasesc meseriasi care sa se priceapa. La o masina Singer noua ma uit cu jind de mult. Nu ma pricep la croitorit, dar este totusi o investitie. Sa faci un tiv de perdea sau sa lasi inventivitatea si creativitatea sa iasa la iveala.
    Bafta la Super Blog! O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant faptul ca citind despre masilile de cusut Singer,mi-am adus aminte cã ín familia mea existã o masinã care are peste 100 de ani.Lãsatã mostenire de la strãbunici.Acum e piesã de muzeu.Dar marca e excelentã.:))
    O searã fainã,linistitã prin burg :))

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.