Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

luni, 29 iulie 2013

Sensul cuvintelor

Articol scris pentru Blog Power 76
De data asta Cristi ne propune:
Sensuri și cuvinte
Ați avut vreodată experiențe pe care nu le-ați putut sau v-a fost dificil să le descrieți în cuvinte?
Dacă ar fi să ștergeți permanent un cuvânt din limba tuturor popoarelor, pe care l-ați alege?
Ce cuvânt credeți că este cel mai important sau bogat în semnificații din limba română?

Sens = direcție de mers.
Sensuri = mai multe direcții de mers.
Dar tot sens este și înțelesul cuvintelor și rostul acestora.
Așadar, ce direcție are tema propusă de Cristi și ce înțeles are ea?
Stau și mă scarpin la ceafă, așe ca ardeleanu, multă vreme fără a pricepe.
Mă duc mai jos și citesc prima întrebare. O nouă scărpinare la ceafă. Încerc să-mi amitesc dacă în timpul trecut până acum  au fost treburi pe care să nu mi le pot explica și descrie în cuvinte și nu reușesc .  Or fi fost pentru că sunt multe lucruri care nu le știu și nu cunosc răspunsul ce se cuvine a fi dat. Sunt chiar  multe.
Să șterg ceva din vocabularul universal. Da, aș șterge cuvântul dușman. Dușman de clasă, dușman  de  neam, dușman de etnie, dușman de ce o mai fi.  Am avut și probabil mai am dușmani. Nu m-am temut de ei pentru că nu am avut de ce. 
Altă întrebre. Cel mai important cuvânt din limba română... Dar nu doar din limba română. Pentru mine acest cuvânt este MAMA deorece mama  reprezintă viața,  liniștea, pacea, pâinea ce am primit-o și am  mâncat-o cât am fost copil fărtă să știu cât de greu se câștiga.

Iată deci niște cuvinte și sensurile lor, sensuri văzute de mine pentru mine. Unii vor vedea alfel sensurile la care se referă Cristi și vor găsi o prezentare mai poetică a temei. Eu nu caut acest lucru și merg mai departe pe drumul meu abrupt, scrijelit cu țăruza și scriu cu trudă și mâna tremurândă acest articol pe o margine de gazetă mototolită și îngălbenită de stat  la soare pentru a ști și alții ce gâdesc despre sensul cuvintelor.

Cuvinte și sensuri, dar și cuvinte fără cuvinte, adică acele cuvinte care nu spun nimic, sau, cum le spunea cineva, cuvinte-necuvinte.

Necuvinte puse în cuvinte. Cuvinte pierdute în necuvinte. Toate dau arta vorbirii. Pentu unii poetică, pentru mine bolovănoasă, cioplită din topor, luată de la coarnele plugului folosit de moșul meu și din cântecul barosului folosit de covaciul nădușit căruia îi plăcea să i se spună “țâganu”. Oameni simpli ale căror povești le ascultam cu mare plăcere. Nu aveau carte multă dar povesteau frumos folosind cuvinte simple.

Sensuri și cuvinte. Este o direcție spre care te pot duce cuvintele ce  le folosești mai ales atunci când nu prea ai timp de gândire la ceea ce spui. Este direcția bună atunci când reușești să realizezi ceea ce ți-ai propus, este direcția greșită atunci când ajungi să fi acuzat pe baza vorbelor spuse din neatenție.

Cuvinte și sensuri, uneori cu sens unic, alteori cu dublu sens. Cuvinte ce ne urcă, dar și cuvinte ce ne coboară.  Nu de puține ori același cuvânt ne urcă și ne coboară vertiginos și amețitor. Cuvinte și sensuri, sensuri și cuvinte.

Alte articole:
http://copaculcuvise.blogspot.ro/2013/07/vis-si-dor.html
http://cuscaunlacap.wordpress.com/2013/07/30/cuvintele-binecuvantare-sau-blestem/
http://uriesblog.ro/sa-vorbim-in-sens-giratoriu
http://www.pasipecale.com/necuvintele/
http://www.pantofi2013.com/2013/08/o-cana-de-apa-din-ocean.html?
http://little-thoughts08.blogspot.it/2013/08/a-fi-sau-nu-fi-aceasta-i-intrebarea


10 comentarii:

  1. Eu am scris despre tata, tu despre mama. Cuvinte de inceput. Inceputul drumului nostru. Cuvinte pline de sens. Cuvinte fara de care acum nu am fi inca pe drum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Când a murit tata eu aveam 7 ani așa că l-am cunoscut prea puțin și nu am ce scrie despre el.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din intersectia cu sens giratoriu am ajuns fix aici la tine si am vazut asa in trecere ca ai scris pe coltul de gazeta veche. Pai se poate, Liviu? Cere si tu la prieteni niste coli albe, ca sigur vei primi. Si daca tu scrii prima data de mana, cu creionul, pixul sau stiloul, atunci nu pot decat sa ma bucur ca nu va disparea de tot scrisul pe hartie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Colile albe nu mai sunt pentu mine. Am îmbătrânit și folosesc hârtie recuperată din "Scânteia" aruncată la gunoi.

      Ștergere
  4. Cuvintele sunt crude si nemiloase.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dusmani vs. mama, doua cuvinte opuse. Mama e cea care nu s-ar transforma niciodata in dusman, nici cand ai putea sa fii cel mai rau de pe pamant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că nici mamele care-și abandonează copiii nu îi dușmănesc. O fac sperând că vor ajunge pe mâini bune care îi vor ocroti.

      Ștergere
  6. Frumoase ganduri scrise pe colturi de hartie recuperat. Cam asa imi scriu si eu o parte de povesti, la metriou, pe bucati de hartie gasite prin geanta...

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.