Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

joi, 16 mai 2013

Credinţa mea


Articol scris pentru Blog Power 67

Pagini de religie!
-cum interpretezi credinta in Dumnezeu, cat de mult conteaza cartile sfinte pentru modul tau de viata?! Ai o alta religie decat cea crestina sau nu esti fidel nici unei religii, spune-ne cat de mult iti influenteaza viata tocmai acest fapt!
-cat de bine reusesti sa deosebesti credinta fata de ritualuri, istoria autentificata de cercetari si documente fata de folclorul popular? Exemplifica si spune-ne si intamplari marcante din viata ta care au ca baza tocmai credinta, ritualurile, folclorul popular!
-esti tu si restul lumii sau tu in restul lumii?

"Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, al tuturor celor văzute şi nevăzute..." 

(Simbolul credinţei)

Cred în Dumnezeu aşa cum cred în tot ce există în jurul meu.şi această credinţă am căpătat-o de-a lungul timpului prin tot ce mi s-a întâmplat căci Dumnezeu m-a supus la tot felul de încercări şi doar El a fost cel care m-a ajutat să trec peste obstacolele ce le-am avut în cale. Nu a fost uşor dar cu ajutorul Lui am izbutit să rezist încercărilor.
Asta nu înseamnă că sunt tipul omului care ţine Biblia sub pernă sau că mă preocupă lecturarea cărţilor sfinte pe care le citesc doar din când în când sau mai bine zis doar le frunzăresc. Nu sunt nici un bisericos consecvent, căci particip la ritualuri sporadic: mă spovedesc de Paşti şi de Crăciun, obişnuiesc să fac prescuri şi să le duc la biserică pentru pomenirea celor care astăzi nu mai sunt cu noi spre amintirea lor, sunt ortodox şi am învăţat să-i respect pe cei care aparţin altor culte sau se declară atei.


Pentru mine este o mare diferenţă între credinţă şi religie. În timp ce credinţa este UNA (întru Unul Dumnezeu) religii sunt mai multe. Fiecare religie îşi are biserica ei (comunitatea credincioşilor) şi fiecare biserică interpretează credinţa în felul ei aşa cum crede de cuviinţă. Fiecare biserică susţine că religia ei este mai bună, mai curată, deşi în toate bisericile se afirmă acelaşi lucru: Dumnezeu este unic.


În privinţa istoriei autentificate de cercetări şi documente am multe semne de întrebare deoarece nu de puţine ori aceste scrieri se contrazic, un istoric combate alt istoric tot pe bază de documente şi ca atare nu ştiu ce să cred. De multe ori consider folclorul popular ca sursă de informare pentru că şi povestitorul anonim îşi întemeiază poveştile pe fapte reale, mai mult sau mai puţin deformate. Când povestesc anumite lucruri trăite de mine în perioada comunismului mulţi auditori mă consideră un nostalgic şi mă privesc chiorâş cu toate că nu am făcut parte din nomenclatura la înalt nivel şi ca atare m-am descurcat ca oricare alt muritor. Despre convingerile mele religioase am renunţat să mai vorbesc pentru că fiecare crede aşa cum consideră de cuviinţă şi nu vreau să convertesc pe nimeni să creadă aşa cum cred eu. Doar Dumnezeu ştie dacă am credinţa bună sau exagerez în ceea ce fac.


Cât mă priveşte ca trăitor în societate, nu mă consider un IO şi restul lumii şi nici un IO în restul lumii. Sunt un individ ce aparţine unei comuniăţi: familie, cartier, oraş şi mă supun regulilor stabilite în comunitatea respectivă. Cu alte cuvinte sunt un anonim ce se vânzoleşte printre alţi anonimi.

6 comentarii:

  1. Credinta o am si eu. Pana la un anumit prag, unde incepe religia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Respectul fata de alte religii e essential in lumea asta diversa in care traim. Din nefericire sunt destui care nu au fost invatati in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ceea ce este laudabil este faptul ca nu incerci sa iti impui parerea altora, esti tolerant cu cei din jur, fie ei si atei. Mi se pare o mare calitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba chiar, când te gândești la mașinile unor înalți prelații... faci o distincție și mai clară între religie și credință.

    RăspundețiȘtergere
  5. De cele mai multe ori folclorul a reusit sa aduca la suprafata adevarul asa cum literele scrise nu au reusit!
    Din nou, un articol plin de intelepciune si curajul de a vedea dincolo de o cortina a prejudecatilor neintemeiate!

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.