Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

joi, 13 iunie 2013

Artistul

Autofotografia lui Daniel

Subiectul propus de Bianca Badea pentru Blog Power ediţia 69:
Prin ochii unui artist
Cum vede un artist lumea şi cum este artistul văzut de lume?
Ce îi trebuie unui om pentru a putea fi numit artist?
Credeţi ca arta este “slova de foc”, sau “slova făurita”?

Artist: "Noaptea vesel, ziua trist".

Nu sunt artist, deci nu ştiu privi cu ochi de artist şi nici ce vede un artist când priveşte lumea. Nu ştiu nici cum vede lumea un artist. Ştiu doar cum văd eu omul artist, căci sunt un "neica nimeni" şi ca atare privesc lumea fără să o înţeleg. Dar privind lumea văd lucruri care-mi plac şi lucruri care nu-mi plac. Văd oameni frumoşi, chiar dacă fizicul lor este mai puţin atrăgător, şi oameni urâţi, chiar dacă au un fizic impecabil. Văd oameni talentaţi, care scot din mâinile lor adevărate comori şi oameni neîndemânatici, la care nu li se prinde nimic de degete.
Aşadar, pentru mine un artist nu este doar un actor talentat, un scriitor de valoare, un cântăreţ ce încântă auditorul cu glasul său, ci şi un meşter priceput, care încântă privirea cu creaţiile sale. Pentru mine artistul poate fi olar, sticlar, ţesător, pictor, dar şi lăcătuş, tinichigiu, covaci (forjor), inginer, arhitect ori medic. Într-un cuvânt orice om talentat căruia îi place meseria ce o are şi scoate din mintea lui, cu ajutorul mâinilor, obiecte sau creaţii plăcute când sunt privite.

Pentru ca un om să ajungă artist are nevoie de multă trudă şi multe nopţi nedormite. Cel care vrea să devină artist trebuie să caute permanent noul în ceea ce face şi să nu se lase influenţat de ceea ce vede la alţii. Un artist trebuie să fie cu adevărat artist.

Arta nu este slovă de foc nici slovă făurită. Arta este talentul materializat într-o operă de artă.

Aşa văd eu un artist şi ca atare am redactat un articol, ca de altfel pe toate celelalte, strict tehnic, limitându-mă doar la tema impusă de subiect.


Doresc un weekend plăcut, liniştit şi frumos, tuturor celor care au avut curiozitatea şi plăcerea să citească ce am scris IO aici.

Alte articole:
1.Actrita
2.Sete de miracol
3.Cum sa fii artist
5.Explicatie

7 comentarii:

  1. Mi-a placut faptul ca vezi artistul in toate meseriile, atata timp cat sunt facute cu pasiune, vin din propriul suflet si nu sunt copiate de la altii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie mi-a placut foarte mult aceeasi idee pe care o subliniaza si Dana. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricine poate fi un artist in meseria lui, dar e foarte greu, e nevoie de munca, talent si daruire!

    RăspundețiȘtergere
  4. Randurile dumneavoastra m-au dus cu gandul la tata si pentru asta va multumesc.Tata a fost tamplar.De pe mana lui ieseau cele mai frumoase obiecte,cele mai frumoase jucarii..un leagan, o papusa, o masinuta.Avea respect pentru el , pentru cei din jur, pentru lemnul pe care-l lucra cu pasiune.Niciodata nu se apuca de lucru fara sa-si puna halatul curat, nu-i lipsea cravata si nu incepea sa dea cu randeaua fara sa miroasa lemnul , asa cu piosenie, parca i-ar fi cerut iertare ca trebuie sa intre in trupul lui.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca de obicei, scurt si la obiect. Sunt de acord ca orice meserie devine arta atunci cand este facuta cu pasiune.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa fiu sincera, viata de artist are si parti frumoase si mai putin frumoase. Dpmdv, cred ca o viata simpla, libera, imi este mult mai draga.

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.