Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

luni, 9 septembrie 2013

Câini fără stăpân

Articol scris pentru BLOG POWER 82 unde
noul lider de opinie  Sunshine propune următoarea temă:

Câinii  maidanezi 
Ar trebui sa ii ucidem pe toti sau doar pe cei agresivi si bolnavi? 
E sau nu vina noastra ca aproape toti cainii sunt agresivi? 
Cum am putea rezolva problema cainilor maidanezi?

O temă de actualitate. Câinii maidanezi. Ei trăiesc pe străzile burgurilor și ulițele satelor, se plimbă printre oameni mai mult sau mai puțin pașnici. Câinii maidanezi, animale părăsite de stăpânii lor sau născuși prin boscheți în parcuri, unii dintre ei fiind chiar de rasă, câinii maidanezi mereu  flămânzi, devin agresivi de cele mai multe ori. Din această cauză câinii maidanezi sunt foarte periculoși pentru om, ei atacând bătrâni, copii și chiar oameni cu depline puteri de apărare.

Câinii maidanezi au agresivitatea în instinct. Ei au devenit din animale domestice, animale sălbatice. S-au reîntors la origini. Doar aspectul exterior îi deosebește de șacali și odată sălbăticindu-se, nu mai pot fi domesticiți. Fiind învățați cu strada, cu vagabondajul, vor evada în permanență spre libertatea oferită de aceasta.

IO nu am avut treabă cu midanezii de nici-un fel și sper să nu fiu atacat de ei nici eu și nici nepoțeii mei. Asta poate pentru că nu mă sperii și îmi continui liniștit drumul. În mod diferit acționez când întâlnesc în drumurile mele câini ciobănești ce însoțesc turma pentru că aceștia știu că trebuie să apere oile și atunci se înterpun între mine și ele. În acest caz mă opresc și las turma să treacă pentru că și câinii vor pleca după ce trece respectiva trrmă.

De ce avem atâția maidanezi pe străzi?  Păi pentru că nu mai are cine să-i adune. În timpul copilăriei mele nu erau câini maidanezi, în schimb erau hingheri care adunau câinii fără stăpân sau care umblau neînsoțiți pe drumuri. Și atunci erau “iubitori de animale “ care se certau cu hingherii, dar hingherii își vedeau de treaba lor. Câinii nu aveau ce căuta pe stradă fără însoțitor.

În schimb astăzi sunt mulți care pretind că iubesc animalele și le lasă câinii să hoinărească pe străzi. Sunt mulți care îi aruncă la containăr pe cățeii proaspot fătați ca să scape de ei. Sunt mulți care aruncă un os câinilor ți pisicilor de pe stradă spunând că hrănesc animalele și prin aceasta îi fac agresivi.
Acum e greu să scăpăm de câinii maidanezi. Au fost date legi care să-i apere. Apărăm câinii și lăsăm de izbeliște omul care a ajuns să fie la cheremul câinilor. Acum e greu și să-i hrănim. Întreținerea câinilor maidanezi costă mult. De aceea trebuie să se acționeze pentru stârpirea lor și când se acționează împotriva haitelor nu avem de unde ști care câini sunt bolnavi. Dacă sunt oameni care vor să-i protejeze să-i ia la casa lor și să aibă grijă de ei, să le asigure adăpost și hrană pentru că de asta au nevoie câinii maidanezi.


14 comentarii:

  1. Ati fost norocos. Eu am fost amenintata de maidanezi de mai multe ori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragoste declarativă este uşor de pretins că au unii semeni! Aceste suflete trebuie efectiv luate de către oameni în grija şi protecţia lor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Simplu si frumos. Pe intelesul tuturor, inclusiv al adultilor.
    De ce o fi asa de complicat pentru cei care sunt indrituiti sa rezolve problema asta, nu-mi imaginez.

    Daca atata nu pot sa inteleaga, ma intreb cum ar putea sa rezolve probleme mult mai complicate.
    Solutia ar una:
    Nu sunt in stare sa rezolve nici aceasta problema simpla, sa lase pe altii.
    A bon entendeur salut!
    Ion

    RăspundețiȘtergere
  4. E greu de spus Liviu. Poate trebuie si alte întrebari, poate trebuie reformulate astea.
    Pe de o parte îmi plac câinii, pe de alta Andreea a fost muscata de unul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mie îmi plac, dar nu au ce căuta fără stăpân pe străzi.

      Ștergere
  5. Frumos spus... Ce bine ar fi sa ne putem intoarce in timp ca in filme si sa rezolvam problema de la radacina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă "iubitorii" de animale ar fi mai raționali, se va putea rezolva ușor această problemă. Dar se pare că ei nu vor decât să bage strâmbe. Până acum nu au fost interesați să adopte animale, pentru ca acum să-i prindă așa, dintr-odată dorința de adopții. Până când? Până trece valul și apoi dau din nou drumul câinilor pe stradă?

      Ștergere
  6. Cainii vor deveni fideli celor care-i vor hrani, asta e principiul de baza ce sta la baza domesticirii lor. Toti ceilalti oameni vor deveni inamici, pentru respectivii caini, asta e in firea lor, pentru ca orice animal isi va proteja cu orice pret si va renunta extrem de greu la ''sursa'' de hrana.
    Felicitari pentru modul obiectiv, matur si responsabil de a vedea lucrurile (nu ca m-as fi asteptat la altceva). :)

    RăspundețiȘtergere
  7. AM fost muscata o singura data de un caine - ciobanesc care isi apara teritoriul. In Alba Iulia nu am avut probleme cu ei, desi sunt destui...

    RăspundețiȘtergere
  8. daca te ataca maidanezii si isi baga coltisorii in carnea ta nu este normal sa ripostezi ?e incredibil cata rautate au cutofilii si pun animalele agresive deasupra oamenilor nevinovati.

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.