Pe 2 februarie, Biserica prăznuieşte „Întâmpinarea Domnului” (sau Stretenia şi Tretenia în alte zone geografice),
Obiceiuri la Întâmpinarea Domnului
Obiceiuri de Stretenie - Ziua Ursului
La 40 zile după Crăciun, pe 2 februarie, când biserica ortodoxă sărbătoreşte Întâmpinarea Domnului, spiritualitatea populară păstrează sărbătoarea numită Stretenie (Tretenie) sau Ziua Ursului. Se considera că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.
Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Ăl Mare sau Martin. Pentru a câştiga bunăvoinţa animalului sălbatic, ei aşezau pe potecile pe unde obişnuia să treacă acesta, bucăţi de carne sau vase cu miere de albine.
Se considera că puterea acestui animal era transferată asupra oamenilor, în special asupra copiilor, dacă aceştia se ungeau, în ziua de 2 aprilie, cu grăsime de urs. De asemenea, pentru a fi puternici şi căliţi în viaţă, copiii firavi erau botezaţi cu numele de Ursu.
Bolnavii de "sperietoare" erau trataţi în această zi prin afumare cu păr smuls dintr-o blană de urs iar, în satele pe unde se întâmpla să treacă ţiganii ursari, se obişnuia ca bărbaţii să fie "calcaţi terapeutic" de către urşii dresaţi.
Schimbarea anotimpurilor era pusă pe seama apariţiei sau dispariţiei ursului, pe 2 aprilie, credinţă întâlnită nu numai la bucovineni ci şi în întreg spatţul carpatic, în nordul Europei şi chiar în unele zone din America.
Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă şase săptămâni. Dimpotrivă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afara, prevestind slăbirea frigului şi apropierea primăverii.
De ziua ursului, in funcţie de starea vremii, bătrânii făceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevărat "grafic" al semănaturilor de primăvară.
Ziua era considerată, pe alocuri, ca fiind şi începutul anului nou pomi-viticol. Prin livezi se purtau adevărate dialoguri între pomicultori şi pomi, iar pomii fructiferi fără rod în anul ce a trecut erau ameninţaţi cu securea. Se credea ca în felul acesta, pomii vor fi determinaţi să rodească.
Legat de acest moment calendaristic, se mai credea ca Stretenia, sub înfăţişarea unei divinităţi meteorologice feminine, trecea peste ape. Daca acestea nu erau ingheţate, Stretenia făcea un pod de gheaţă peste ele.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
De mic copil urmaream aceasta zi.:) Atunci speram ca ursul sa mai intre in barlog sa mai am parte de zapada,acum sper sa stea afara,desi la amiaza pe la noi soarele avea "colti "foarte ascutiti.
RăspundețiȘtergereSeara frumoasa!
Mulţumesc pentru urare. Mai avem puţin de tras cu iarna.
ȘtergereNu stiam de Ziua ursului, acum am aflat. Faine traditii, e bine sa le cunoastem, sa le pretuim, sa le dam mai departe.
RăspundețiȘtergereCând participăm la şezători mai aflăm una alta.
Ștergereexcelent, l-am re postat
RăspundețiȘtergereMulţumesc. Îmi pare bine că prezintă interes.
Ștergeremmm, sezatori adica... alta lume, alta viata:) pana una alta, spor la trait si la scris!
RăspundețiȘtergereCe poveste frumoasa ! Personajul Ursu a fost si personajul meu preferat din cartile cu Ciresarii scrise de dl Constantin Chirita.
RăspundețiȘtergerehttp://filmeromania.blogspot.com/2009/08/ciresarii-1984.html
In filmul serial din 1972, (cel prezentat in videoclipurile de mai sus, desi sunt gresit intitulate ca apartinand filmului din 1984 regizat de dl Adrian Petringenaru), care a fost regizat de dl Andrei Blaier, (care a decedat recent in decembrie 2011), personajul Ursu a fost interpretat de actorul Mihai Gingirov. Nu am reusit sa aflu de pe o cautare relativ superficiala de pe Google prea multe despre dl Mihai Gingirov.
In filmul din 1984, care contine si muzica cantata de corul Minisong creat si dirijat de dl Ioan Luchian-Mihalea, personajul Ursu a fost interpretat de actorul Gabriel Sarbu, care ulterior a studiat cinematografia si in Israel si este in prezent si regizor si profesor la UNATC:
http://www.youtube.com/watch?v=HfUM1WHDBG0
@ abbilbal: am scris si eu un comentariu dar cred ca a ajuns la Spam pt ca continea 2 linkuri html, poate ca il poti recupera...era despre filmele Ciresarii, cel din 1972, in regia d-lui Andrei Blaier, (care a decedat recent in decembrie 2011), si cel din 1984, regizat de dl Adrian Petringenaru, si cu muzica cantata de grupul vocal Minisong sunb dirijarea d-lui Ioan Luchian Mihalea, realizate dupa cartile scrise de dl Constantin Chirita, care contineau si personajul preferat mie, Ursu, care a fost interpretat in 1972 de Mihai Gingirov si in 1984 de Gabriel Sarbu !
RăspundețiȘtergere