Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

vineri, 21 martie 2014

Etapa 12 SuperBlog

Articol scris pentru concursul SuperBlog 2014 - etapa de primăvară

5 motive pentru familia ta de a recolta celule stem la naștere

Pentru a scrie acest articol este necesar să mă documentez, deoarece nu știu nimic despre această recoltare. Deci, ce este recoltarea de celule stem din sangele placentar?
Unde aș putea găsi surse de infomare? Simplu: de pe Site-ul
http://www.cordcenter.ro/

Documentându-mă am aflat că "recoltarea de celule stem este o procedură extrem de simplă, care se efectuează o singură dată, la nașterea copilului. Procedura durează între 30 de secunde și maxim 3 minute, fără să implice durere sau riscuri.
Recoltarea de celule stem se realizează astăzi prin metode standardizate și se poate efectua indiferent de particularitățile nașterii: naștere pe cale vaginală, prin operație cezariană, sarcina gemelară/multiplă, naștere prematură, sarcină suprapurtată ori naștere în apă"
Iată și o mărturie a unei paciente: "Totul a decurs normal, nașterea a fost ușoara, prelevarea celulelor făcându-se în timp ce eu îmi îmbrățișam și sărutam bebelușul. Atât! Bineînțeles că la a doua și la a treia naștere nici nu ne-am mai stresat să căutăm alte bănci de celule stem. Aveam deja numărul de telefon al Cord Blood Center și l-am apelat. Restul a venit de la sine...."
Dar "ce este recoltarea de țesut de cordon ombilical?"

Iată ce ne mai spune Cord Blood Center referitor la aceasta: "Cordonul ombilical prin componentele sale: gelatina Wharton (țesutul de protecție dintre vasele de sânge din cordonul ombilical), vasele de sânge și țesutul din jurul acestora, reprezintă o sursă importantă de celule stem mezenchimale, celule capabile sa dea naștere altor categorii de celule ca de exemplu: celule cartilaginoase, osoase, muscular, interstitial, grăsoase, tegumentare, nervoase, și altele".

Cine efectuează recoltarea de celule stem?

"Recoltarea sângelui placentar și a țesutului de cordon ombilical este efectuată de către medicul obstetrician sau echipa care asistă nașterea".

Prima recoltare de celule stem s-a efectuat la Cluj-Napoca în martie 2006, apoi în 2008 a fost inaugurat primul laborator de procesare de sânge placentar și prima bancă de celule stem din România, bancă autorizată pentru a realiza procesarea și depozitarea grefelor de celule stem din sângele placentar, pentru ca în 2009 să fie inaugurată prima bancă de celule stem din București.
În 2013 Cord Blood Center  devine prima bancă de celule stem din România care a susținut medical și financiar transplantul de celule stem în SUA, unde a fost tratat un copil de 3 ani diagnosticat cu paralizie cerebrală.
Cu alte cuvinte, celulele stem sunt utilizate nu doar în țară, ci și peste hotare, căci procedura este recunoscută de acum ca o metodă revoluționară în tratarea multor afecțiuni și în prezent sunt numeroase familiile care au încredere în serviciile oferite de Cord Blood Center  http://www.cordcenter.ro/parinti-celebri-care-au-ales-cord-blood-center.html
Cordonul ombilical reprezintă atât sursa celor mai tinere celule stem mezenchimale, cât și una dintre cele mai bogate surse de celule stem mezenchimale, comparativ cu măduva osoasă, țesutul adipos sau structurile dentare. Odată prezervate sub forma criogenată, celule stem mezenchimale din cordonul ombilical își păstrează toate calitățile inițiale, fără a se maturiza odată cu trecerea timpului și fără a fi afectate de factori de mediu, boli sau unele tratamente".

Ar mai fi de aflat și "ce presupune recoltarea de placentă."

Iată ce am aflat: "Recoltarea de placentă se realizează după finalizarea recoltării de sânge ombilical, placentar și țesut de cordon ombilical".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.