Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

sâmbătă, 17 iulie 2010

Remember

Datorită faptului că aici sunt alţi cititori faţă de forumul turistic  "Am fost acolo...", voi publica şi aici articolele prezentate acolo. Şi voi începe cu acest "Remember".


Călătorul ce trece prin bătrânul Bălgrad şi vrea să aducă un pios omagiu înaintaşilor o poate face liniştit în burgul încărcat de istorie. Ca punct de plecare să alegem Gara, în apropierea ei aflânduse şi Drumul Ţării, adică DN 1 sau E. 15 A, cum este cunoscut de automobilişti. Aici este intersecţia Bulevardelor Ferdinand cu Încoronării străjuite de fosta moară Nicolae Bălcescu şi actuala benzinărie. Pe Bulevardul Încoronării se merge spre Cetate ţi la mică distanţă se află Cimitirul Municipal. Prima poartă duce la cimitirul parohiilor Maieri I şi Maieri II, cimitir în care-şi dorm somnul de veci Ion Arion, participant la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, prima victimă căzută sub gloanţele duşmane ale armatei Austro-Ungare în gara Teiuş. Mai sus, spre vârful dealului este mormântul memorandistului Rubin Patiţia.

Mergând pe Bulevardul Încoronării se ajunge la Cimitirul Eroilor, unde este îngropat şi sublocotenentul Mihail Sadoveanu, fiul marelui scriitor cu acelaşi nume. Crucea pe care-i este scris numele se află la mijlocul rândului nr. 1, pe partea stângă, cum se intră în cimitir, unde sunt îngropaţi ostaşii români şi germani căzuţi la datorie. Ostaşii sovietici sunt îngropaţi în partea dreaptă a cimitirului. Sus, în vârful dealului este amenajat Cimitirul Veteranilor de Război. Oameni care au trăit în anonimat şi s-au stins aidoma unei lumânări, unii la adânci bătrâneţe.
Continuându-ne drumul pe Bulevardul Încoronării, ajungem la monumentul ridicat pe Dealul Furcilor în memoria martirilor Horea, Cloşca şi Crişan, care şi-au găsit sfârşitul aici, în cetatea unde avea să fie semnat actul Marii Uniri.
După ce trecem şi de acest loc, se ajunge pe Platoul Romanilor, situat pe latura vestică a Cetăţii Vauban, ridicată de Împăratul Carol al VI-lea, Cetate în care a intrat la 1600 Mihai Viteazul pentru a săvârşi Mica Unire a Principatelor Române.
Revenind la intersecţia Bulevardelor Ferdinand şi Încoronării, mergând în sens opus drumului spre Cetate, se ajunge la Gară. Din Piaţa Gării porneşte spre centrul Oraşului Vechi strada Iasilor. La mică distanţă (cca. 100 m) de Gară este Biserica Maieri II, zidită cu materiale rezultate din demolarea Mitropoliei lui Mihai Viteazul. Mergând mai departe, se ajunge la Biserica Maieri I, unde au fost spovediţi Horea, Cloşca şi Crişan, înainte de execuţie, de către preotul paroh Nicolae Raţiu şi pe unde a trecut marele poet Eminescu.
După ce se ajunge în Centrul Oraşului Vechi, la mică distanţă se află şi Biserica Centru, unde este înmormântat preotul Nicolae Raţiu devenit între timp protopop, Biserica Centru fiind mult timp sediul protopopiatului. Tot aici îşi dorm somnul de veci şi alte personalităţi ale vremii.
Aşadar călătorule, când treci prin Alba Iulia nu uita să spui în gând: „Doamne, odihneşte în pace pe Eroii Neamului! ”

Un comentariu:

  1. Ma bucur pentru aceste informatii care imi vor fi de mare ajutor cand in toamna voi vizita orasul.

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.