Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

duminică, 26 septembrie 2010

Preumblare la Sibiu

Piaţa Mare din Sibiu
Aşa după cum v-am spus, am fost la Sibiu după chipuri.
O lună strâmbă jucându-se c-un nor m-a însoţit, strigându-mi:
- Hai, e timpul de plecare!
- Unde?
- La Sibiu.
- Şi ce să fac acolo?
- Chipuri. Eşti dator nişte chipuri.
- Bine, hai la drum!

Trenul a fost punctual la întâlnire şi eu tolănit de unul singur pe un scaun urmăream în tăcere scurgerea timpului marcat de schimbarea peisajului. De la o vreme m-a prins o uşoară durere de cap, semn că-l mai am. Nebăgând-o în seamă m-a lăsat fără să-mi dau seama când.
Ajuns în Sibiu m-am aşternut la treabă. Ba pe la zidul de apărare, ba pe la biserici, ba pe stradă, ba prin parc, aşa încât timpul a trecut şi eu m-am întors acasă. În fotografiile alăturate puteţi vedea şi voi ce am văzut eu pe drum şi în Sibiu:
Mica staţiune Miercurea Băi
Ascunsă printre pomi
şi căutată de turişti.

În Sibiu am început cu zidul de apărare, incinta a III-a, construit în sec. al XIV-lea, care rând pe rând a primit câte un edificiu.


Bastionul halelor, construit între anii 1558 - 1588

Turnul gros alipit incintei a III-a în sec. al VVI-lea, al XVIII-lea şi al XIX-lea.

Turnul dulgherilor (sec. al XIV - XV-lea)


Turnul archebuzierilor construit în 1450, devenit apoi al pânzarilor.

Turnul Sfatului construit în sec. al XIII-lea şi reclădit în anul 1588. În anul 1826 a primit înfăţişarea de azi.

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă a Mitropoliei Ardealului.

Faţada Catedralei Mitropolitane Ortodoxe

Intrarea în Palatul (Muzeul) Brukenthal, construit în sec. al XVIII-lea.

Biserica Ursulinelor (sec. al XV-lea, XVIII-lea)

Interiorul bisericii Ursulinelor

Stradă veche din Sibiu

Biserică Romano-Catolică fostă mănăstire franciscană



Arteziană din Sibiu

Biserica Romano Catolică "Sfânta Treime" construită între anii 1726-1733

Vitralii originale.


Altarul bisericii "Sfânta Treime"

Şi o invitaţie la pescuit

Călătorul ce vine de la Sibiu sau merge la Sibiu cu autoturismul întâlneşte în drumul său pasarela ce trece peste calea ferată la Săcel (Săcelul Sibiului). În acest loc, de o parte şi alta a drumului, sunt două bălţi pline cu peşte. Drumeţul obosit poate opri maşina aici pentru a se relaxa puţin, căci zona este frumoasă, iar de la pasarelă în sus urmează panta ce duce la serpentinele din pădure, după care urmează din nou un drum întins înainte de a ajunge la aerodromul Sibiu şi a intra în burg.

Pentru un om obosit nu este un drum chiar uşor, mai ales la volan. De aceea spuneam că în zonă se poate opri pentru relaxare, dar nu oricum, ci la o partidă de pescuit. Pe malul bălţilor sunt amenajate „puncte de aprovizionare” cu cele necesare: momeală sau ustensile de pescuit la preţuri care nu diferă cu nimic de preţurile din magazinele specializate gen „Pescarul”.

Pe calea ferată zona este între gările Sălişte şi Orlat, înainte de a ajunge la Sibiu. Puţin mai sus de Săcel este halta Sibiel, unde nu departe de ea mai este o baltă mai mică, dar tot un loc fain de pescuit.

Şi cum bălţile au peşte, aşteaptă pescarii. Dar să nu vă închipuiţi cumva că duc lipsă de pescari. Oooo, nuuu.... aici vin pescari chiar de la distanţe mai mari, anume pentru a pescui, nu doar pentru a face un popas de relaxare.

Cât priveşte taxele de acces, nici astea nu sunt mari, ba se mai şi negociază în funcţie de ce vrea pescarul: durată de stat la baltă, număr de undiţe folosite, cantitate de peşte ce vrea să ducă acasă dacă-l prinde sau îl obţine de la alţii în urma unor tratative de colaborare şi ajutor reciproc.

Pentru a vă convinge de frumuseţea zonei, vă dau şi ceea ce se cheamă fotografii.





O zi bună şi spor la pescuit vă doresc. 


Astăzi, pe la tri ceasuri după amiază se porni din senin un vânt nebunatic şi cerul se întunecă a furtună de vară.. Se pare că "iarna-i ici, vara-i departe".

Un comentariu:

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.