Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

marți, 3 aprilie 2012

Romanul meu.


Articol inscris la Blog Power editia a 16-a.
Tema: Eroul principal al filmului / romanului meu. Cine aș fi, ce aș face, care sunt motivele pentru care aș fi astfel? Aleasa de psi lidera editiei a 15-a.


Romanul meu este o carte de mari dimensiuni. Până în prezent are şaptezeci de tomuri şi fiecare tom are 366 pagini, unele pline ochi şi multe altele s-au terminat undeva pe la sfertul ultimei paginii. Subiectul romanului meu nu este unic şi nici unitar. El conţine instantanee luate de-a valma, tragedie, comedie şi tragi-comedie. Este în general un subiect de acţiune ce se desfăşoară pretutindeni: la şes, la munte la mare sau pe dealuri în toate cele patru anotimpuri. Pe ploaie sau pe soare, pe ninsoare sau pe viscol, mă încumetam şi plecam la drum cu treburi, până în ziua când am lăsat treburile în seama altora şi eu hoinăream doar din obişnuinţă şi plăcere.

Din ziua în care am început să scriu acest roman, un mare cineast s-a încumetat să-l imortalizeze  în imagini tridimensionale astfel încât spectatorii trăiau alături de mine fiecare secvenţă cinematografică. La realizarea filmului au participat foarte mulţi actori şi mult mai mulţi figuranţi. Fiecare dintre ei îşi aveau binedefinit locul în timp şi spaţiu, acţiunea şi interacţiunea cu ceea ce făceam eu.

În cadrul filmului eu am fost, am rămas şi voi fi doar IO şi nimic mai mult. Aş face numai ceea ce am făcut, bine sau rău, util sau inutil, de bună calitate sau de o calitate îndoielnică, dar nicicând nu aş face lucru de mântuială doar pentru a fi făcut. Şi asta pentru că IO nu este adeptul sintagmei „este bine şi aşa”. Nu aş precupeţi niciun efort pentru a termina o lucrare sau alta în timp util, dar nici nu aş fuşeri vreo lucrare pentru a o da gata, iar în timpul lucrului nu aş sta la taifas decât după ce termin lucrarea respectivă. Şi asta pentru că acesta-i felul meu de a fi şi nu-l schimb cu nimic. Cu alte cuvinte, ăsta-s IO şi-mi place cum sunt.

13 comentarii:

  1. La cat mai multi ani de filmari! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Zic si aici ce am zis si acum cateva luni cand s-a discutat despre ideea "viata ca un roman" pe blogul lui Cleo (Alegerea Sophiei): la mine e roman foileton de capa si spada in mai multe volume cf seria alcatuita din Cei trei muschetari, Dupa 20 de ani, Vicontele de Bragelona, Louise de la Valliere, si Omul cu masca de fier, desi eu NU sunt unul dintre muschetari, eu sunt asa cate un pic din toti muschetarii + Milady de Winter si cardinalul Richelieu ! Un pic si de Ducele de Buckingham parca as vrea eu, insa NU ma regasesc de loc in Constance Bonacieux sau vreunul dintre regii Ludovic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, am uitat ! De cand m-am mutat in Norvegia cred ca am devenit un pic si domnitorul Alexandru Lapusneanu descris de dl Costache Negruzzi (sau cel putin asa cred ca se zvoneste despre mine la serviciu): Daca voi nu ma vreti, nu-i nimic, va vreau eu ! (Ba chiar mi-a trecut prin minte sa ma si calugaresc, si sa plec mai departe ca misionar in Vanuatu, insa in cazul meu va trebui sa fie numai de buna voie, nu silit de altii.)

      Ștergere
    2. Dar un pic de sânge de viking nu ai servit?

      Ștergere
    3. Nu eram prea sigur la ce te referi, si era gata gata sa fac un anunt de sanatate publica impotriva unor afectiuni transmisibile prin sange, dar m-am abtinut ca sa nu stric atmosfera romantica.

      Ștergere
  3. nu mulţi pot spune că se simt bine în pielea lor! felicitări, îmi place romanul tău!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru romanul vietii dvs! O zi minunata sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru sinceritate :) Unul din voturile mele va merge la tine :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Un film simplu...corect...
    Sincer, cand viata mea va numara 70 tomuri a 365(366)pagini...as vrea sa spun ca sunt multumita de filmul vietii...asa cum spui ca esti...
    Foarte probabil nu se va intampla...
    Mi-a placut sinceritatea si simplitatea :)
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. "... IO nu este adeptul sintagmei „este bine şi aşa”. Nu aş precupeţi niciun efort pentru a termina o lucrare sau alta în timp util, dar nici nu aş fuşeri vreo lucrare pentru a o da gata, iar în timpul lucrului nu aş sta la taifas decât după ce termin lucrarea respectivă. Şi asta pentru că acesta-i felul meu de a fi şi nu-l schimb cu nimic. Cu alte cuvinte, ăsta-s IO şi-mi place cum sunt " CRED TOT CE SCRII DESPRE " IO" ....MACAR DACA AR FI JUMATATE DINTRE OAMENI CA TINE !!!! SANATATE MULTA ITI DORESC !!

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.