Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

sâmbătă, 9 februarie 2013

Cartea ieri şi azi


Articol scris pentru Blog Power 56
Dup-atâta frig şi ceaţă în care am pierdut o etapă Blog Power, "iar s-arată soarele". De data asta am dat de subiectul propus de Dan Niculescu: "Cartea faţă în faţă cu viitorul".

Dan era curios să afle părerea noastră despre viitorul cărţii: - Mai este astăzi cartea la modă?

Da, mai este. Cartea este la modă mai tare ca oricând. Edituri cum ar fi: Coreus, Corint, Coresi, Paralela 45, Aramis, Polaris, Cartex, Art, Tehnică, Litera, Vox, Nemira, Curtea Veche, Posidon, Forum, Humanitas şi multe altele scot de sub tipar cărţi diverse. Literatură clasică universală şi românească, literatură modernă şi contemporană, beletristică, poezie, teatru, istoria religiilor, vieţile sfinţilor. Toate acestea se regăsesc în titluri reeditate sau editate în premieră.
Cu toate acetea eu nu mai citesc aşa cum citeam odată. Asta pentru că anii pe care-i port în spate mă opresc din drum şi mă obligă să recurg la acel tip de literatură scurtă: schiţe, nuvele şi poveşti. Cât priveşte informaţia luată de pe internet, aceasta se rezumă doar la informaţia politică pe care de cele mai multe ori nu o bag în seamă decât aşa ca "informaţie".
Între lumea reală şi lumea digitală se dă pe zi ce trece o luptă tot mai dură. Cartea digitală tinde să ia locul cărţii tipărite şi asta pentru că o carte digitală ocupă un spaţiu infinit mai mic. Pâmă şi coperţile digitale sunt la fel de frumoase ca şi cele reale. Cărţile stocate în computere de mare capacitate au tendinţa să ia locul celor tipărite. Mai repede sau mai târziu se va produce şi această mutaţie. Cu toate acestea mai sunt încă mulţi tineri care preferă cartea tipărită. Ei vor să o şi simtă nu doar să o citească.
De acum să sper că nu va mai fi nevoie să aştept trecerea ultimului vagon pentru a scrie la Blog Power.

Au mai scris pe această temă:
http://gandurisinuante.ro/2013/02/cartile-viitorul-online-moda/#comment-666
http://www.balantza.com/toate-s-vechi-dar-noi-sunt-toate/comment-page-1/#comment-3344
http://otipa.wordpress.com/2013/02/07/cercul/comment-page-1/#comment-549
http://www.decanu.ro/cartea-in-fata-viitorului/
http://suntfraiera.blogspot.ro/2013/02/despre-carti.html
http://atitudineslaba.blogspot.ro/2013/02/proces.html

9 comentarii:

  1. Poate gresesc, dar cred ca niciodata cartea "digitala" nu va inlocui cartea tiparita. Vor coexista, sa zicem asa... De-ar fi doar digitala ar fi infernal la citit... E distrugator pentru ochi, in primul rand; nu e comod; nu poti pune "semn de carte" la pagina unde ai ramas; poate se termina bateria, poate nu e semnal, poate nu e conexiune; poate se incarca greu si astepti o vesnicie sa "dai pagina"... Cartea tiparita va exista in continuare. Oameni care sa citeasca vor fi din ce in ce mai putini, pentru ca tot mai multi au senzatia ca nu e mare scofala sa citeasca... Si, cand privim la "modelele" pe care le au cei mai multi pustani as zice ca s-ar putea sa aiba dreptate... :) Dar cartea tiparita va exista, chiar daca in tiraje mai mici... :)
    Numai bine!
    Succese!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna dimineata!
    Logica se aplica si la pictura?

    RăspundețiȘtergere
  3. "Cu toate acestea mai sunt încă mulţi tineri care preferă cartea tipărită. Ei vor să o şi simtă nu doar să o citească." Destul de corectă ultima observație, în rezonanță într-un fel cu ceea ce spunea Liviu în articolul său "Toate-s vechi, dar noi sunt toate", atunci când puncta emoția vizavi de cititul unei cărți. Poate că și puștii de mâine vor avea o emoție atunci când vor citi o carte pe e-reader sau tabletă sau cine știe ce altă tehnologie va mai fi inventată. Doar zic..

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, cartea digitala ocupa mai putin loc dar totusi ... nu miroase a hartie proaspat tiarita si ... strica ochii. Dar cititorii sunt inca prea tineri ca sa o simta pe propria lor piele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Câtă vreme mai există iubitori de lectură, vor exista şi cărţi. Iar eu cred că vor exista mereu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lupta între cartea tradițională și cea digitală a început și va avea loc în următorii ani. Cred că este vorba despre o modă care s-ar putea să ducă la trecerea în digital al cărților, după care acestea se vor întoarce în forță înapoi, în forma pe care o știm azi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Oricat de bun ar fi un computer, tot va avea limitele sale! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. O carte vindeca, cu o carte in mina poti visa! :)
    Duminica placuta iti doresc, Liviu!

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.