Articol pentru Blog Power 70
Dana Lalici propune:
Lirism
culinar
Putem
îmbina arta a două forme diametral opuse, arta în formă literară
cu arta în formă culinară?
Ați
putea propune o rețetă culinară „altfel”, una literară, dar
care să păstreze gustul ingredientelor alese?
Dragostea
trece prin stomac, poezia doar prin suflet?
Pentru redactarea acestui articol mă
folosesc de un „Album literar gastronomic”, Bucureşti 1982.
Din „Învăţăturile lui Neagoe
Basarab către fiul său Teodosie” aflăm ce trebuia făcut pentru
„mesele domnilor cu dregătorii şi oştenii de ţară”:
„...Fătul meu, eu am gândit că aşa se cade ca domnul să şază
la masă cu bioarii săi cei mari şi cu cei mici. Cându şade
domnul la masă, întâi pofteşte trupul lui să mănânce şi să
bea. Apoi pofteşte şi veselie multă. Iar tu , fătul meu să nu
cumva să-ţi slobozeşti mintea de tot spre veselie, că omul în
lumea asta şade între viaţă şi moarte”.
Începuturile „meseriilor gustoase”
în „Bucureştii de demult” consemnează „bresle şi breslaşi
acum 200 de ani”. „Pe prispe, la umbra streaşinilor stau vara
întinse mii de gherghefuri de toate mărimile şi de toate formele”.
„În vremurile de belşug bucurerştenii aveau de unde alege,
brutarii şi jimblarii, cu varietatea frangilagiilor, împletind pe
mesele lor unse cu ulei şi presărat cu pesmet alb ca să nu se
prindă aluatul tot soiul de pâini şi pâinişoare, pentru toate
gusturile şi pungile, dar când anul era prost şi grâu nu era
destul, li se impunea simingiilor să nu mai lucreze covrigi”. Tot
aluaturi mai coceau şi lipierii, ca şi plăcintarii”. Pe
fanarioţi „caimac, gogoaşele, alivenci, sarailii, baclavale,
plăcinte, învârtite, nu-i mai săturau”.
„Cele mai multe din meseriile legate
de hrană, de mâncare şi de băutură deci, au ieşit târziu la
uliţă. În vechime, curtea boierească nu cumpăra din afară nimic
dintr-ale gurii, poate doar mirodenii şi pometuri rare care la noi
nu se găseau”. „Bucătarii ocupau între meseriile curţii un
rang însemnat, iar bucătăriile erau monumentale. Bucătăria era
cea mai îngrijită şi cea mai cercetată”. Într-un colţ al
curţei se rădică un coş ca un obelisc, care se deschidea
lărgindu-se ca o pâlnie întoarsă deasupra unei bolte care
acoperea tot edificiul; de jur împrejur erau mese, tarabe şi
cotloane mai mici, mulţime de toate mărimile şi de toate gradele”.
„Ştiinţa bucătarilor autohtoni era arhaică, fineţele de
tingire ale Apusului le erau străine şi pentru ei era de neînţeles
de ce s-ar nevoi să strice o găină grasă cu un sos prost, şi
nici până astăzi românul nu schimbă o fleică în sânge minţită
deasupra unui grătar cu mangal pe cine ştie ce zeamă fistichie şi
la gust şi la culoare”. Fripturile în general erau: muşchi de
vacă, de pasăre, de râmar şi de crap despicat şi întins pe un
proţap la dogoarea focului, miel fript în frigare de lemn cu piele
cu tot, zis haiducesc...” „Deserturile erau toate poamele şi
oşavuri (compoturi), plăcintele, bogacile, halvalele, sarailiile,
baclavalele...” „Pe la 1700 Bucureştenii erau îndestulaţi şi
dinspre partea dulciurilor şi încă proaspete”.
Dar să nu părăsesc această scriere
fără a vedea şi „Vitejiile lui Ion Creangă” povestite de
G.Călinescu: „... După ce-şi puse, ca Ştefan a Petrei, curechi
în putină, şi muşchi afumat de porc, în podul şindrilit al
casei, mâncă bucate humuleştene. Însă mai ales sarmale şi
plăcinte cu poale-n brâu făcute cu julfă” „El nu se-ncurcă
asemenea boierilor sfrijiţi, rupând cu degetele-i groase picioarele
subţiri ale racului. El trage tot castronul cu raci înainte-i, vâră
mâna păroasă în el, scoate pumnul plin, ducându-l la gură, apoi
ronţăie racul, zvârlind cojile afară, cum aruncă râşniţa
pleava”.
„Caru cu bere nu
este o crâşmă oarecare, unde se poate bea bere şi se poate mânca
fraukfurteri şi crenvurşti...” A fost înfiinţat în anul 1879,
în clăirea vechiului han Zlătari de către Neculai Mircea, un om
modest, care a înjghebat aici o mică berărie ce a devenit punctul
de întâlnire al tuturor oamenilor de afaceri prin felul original de
servire. Un bătrân chelner povesteşte: „ -
Moş Kaizer, mata i-ai cunoscut pe Caragiale, pe Coşbuc, pe Brezeanu... - „Eh ! Au fost şi ei nişte amărâţi în viaşă,
ca şi mine. Parcă n-ar fi avut casă. Îi apuca ziua la câte o
masă. Mai mult vorbă decât alişveriş! Da dom'Neculai, primul
stăpân al localului, îi îngăduia. Zicea că ăştia atrag şi pe
alţi muşterii, mai graşi. Numa Iancu era mână spartă: plătea
pentru toţi mangosiţii. Apoi să-i fi văzut când luau luleaua
neamţului... Toţi muşterii zgâiau ochii la masa lor”. -
„Da pe Eminescu l-ai cunoscut, moş Kaizer?... - Ăl cu chica
mare? Ăl de la Timpul? Ăl de-a compus cântecul Pe
lângă plopii fără soţ
zici?”
Furat
de val m-am lungit cam mult. Voi finaliza articolul cu Octavian
Goga:
„ Să
bem crâşma toată
Până de cu sară:
Praf din toate să s-aleagă
Până de cu sară !”
Aşa cum dragostea trece prin stomac şi poezia tot prin stomac
trece. Oricât de bun ar fi poetul, nu poate găsi rima potrivită
când burta-i plânge chiorăind şi mintea i se scurge din ţeastă
spre rânza goală. Atunci poetul uită de suflet şi trece la cele
lumeşti, după care inspiraţia-i curge susurând ca apa de izvor.
Alte articole: Mancare pentru suflet
Alte articole: Mancare pentru suflet
După o masă bună, vin mai uşor versurile :)
RăspundețiȘtergerePentru poeţi, nu şi pentru mine.
ȘtergereMi-a placut mult de tot articolul tau! Concluzia face toti banii!!! De mult nu m-am mai amuzat asa de tare, felicitari, ai reusit sa tratezi tema foarte interesant, nu m-as fi gandit. Si toate citatele mi-au mers la suflet! O seara linistita!
RăspundețiȘtergereMulţumesc pentru aprecieri şi urare.
ȘtergereFain...
RăspundețiȘtergereMircea, cel cu "Carul cu bere", era de pe la Medias; ca multi alti ardeleni, s-a pricopsit in Bucuresti pe seama unor viciosi...
Da, aşa este.
ȘtergereCa de obicei găsesc la tine un realism încântător.Îmi place felul în care ai abordat tema.Sunt moldoveancă și sunt bucuroasă că ai reușit să împarți cu alții vestitele noastre bucate. Știi de este buna măncarea la noi? Pentru ca noi , moldovencele, nu folosim E-uri...-spune" Mi foame, mi sete, pi mini". De la "mini" vei avea totdeauna un vot.
RăspundețiȘtergereNo, mulţam fain pintru vot. Şi la noi se folosea "i" în locul lui "e", da' acum ne-am domnit.
ȘtergereDetin si eu volumul din '82, de fapt este al mamei mele si nu am avut inca taria de a-l citi.
RăspundețiȘtergerePentru citirea "Albumului gastronomic" nu este necesară "tăria". Sunt multe reţete vulinare vechi, dar şi texte literare frumoase.
Ștergere