Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

duminică, 5 ianuarie 2014

Crăciunul ăl bătrân

Weekend a trecut, de acum vine Crăciunul al bătrân !

- fotografie luată de pe internet -

10 comentarii:

  1. ...cel pe vechi, cum ii se mai spune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E vechi și totuși nou pentru că în fiecare an apare altfel.

      Ștergere
  2. E batran ca e de demult! Weekent linistit!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani, Abbilbal! Un An Nou bun si frumos, sanatate si bucurii, alaturi de intreaga familie!
    Buna idee sa o luam de la capat cu sarbatoritul si pe... stil vechi! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Iată ce spunea părintele Cleopa despre
      STILUL VECHI ȘI NOU

      - Calendarul vechi nu s-a schimbat, ci s-a îndreptat, căci avea mare nevoie de îndreptare. Acest calendar a fost întocmit de filosoful păgân Iulian Sosigene din Alexandria în anul 44, înainte de venirea Domnului, din porunca împăratului Romei, Iulius Cezar. Acest calendar a fost întocmit și așezat la acea vreme potrivit cu izomeria ( echinocțiu ), care era la data de 24 martie și 24 septembrie. Dar după întocmirea acestui calendar, astronomii cei vechi au observat ca acest calendar rămânea în urmă, față de calendarul ceresc, la 300 de ani cu o zi și cu o noapte.
      Deci se vede clar, căci creștinii, încă de pe vremea Sfinților Apostoli nu se mai țineau de echinocțiul calendarului iulian ( cel vechi ), care, după cum am văzut, rămânea în urmă. Așa ca Sfinții Părinți de la Niceea fac prima îndreptare a calendarului iulian - după cum și Sfinții Apostoli mai înainte de ei au făcut-o - și echinocțiul cel de la 24, 23 si 22 martie, găsindu-l în urmă cu trei zile pana la venirea lor, îl fixează la 21 martie unde era atunci.
      - dar eu am auzit pe cei cu stilul vechi spunând despre calendarul nostru îndreptat ca este catolic, ca cel gregorian, îndreptat de Papa Grigorie al XIII-lea la anul 1582.
      - Nu este asa, iubite frate. Să știi că rămânerea în urmă a calendarului era cunoscută în Biserica noastră cu sute de ani înainte. Acest lucru se arata în mărturia arhim. Nichifor, care, la sfârsitul Ceaslovului tipărit în anul 1816, arăta că din cauza greșelilor calendarului și pascaliei vechi suntem cu 13 zile în urmă.

      Dar cum a fost îndreptarea calendarului în Biserica noastră, căci stiliștii zic că patriarhul Miron Cristea a uitat de rânduiala veche și a stricat calendarul nostru cel sfânt ?

      Nu patriarhul Miron Cristea a îndreptat calendarul, ci Biserica noastră dreptmăritoare de Răsărit, în frunte cu patriarhul ecumenic de la Constantinopol și cu toți patriarhii Bisericilor Ortodoxe care au fost acolo de față, sau au trimis delegați și împuterniciți pentru a semna în locul lor.

      Dar când s-a făcut această îndreptare ?

      În anul 1923 s-au adunat la Constantinopol într-un sinod, reprezentanți ai tuturor Bisericilor Ortodoxe. Acolo, cercetând cu frica lui Dumnezeu și cu amănunțime chestiunea calendarului Iulian și văzând că prin îndreptarea lui nu se aduce nici o știrbire dogmelor, canoanelor Bisericii si rânduielilor Sfinților Părinți și că prin rămânerea în urmă a calendarului de la 21 la 8 martie, se călca rânduiala stabilita de Sfântul și Marele Sinod ecumenic de la Niceea, au hotărât cu toții să îndrepte calendarul Iulian și să aducă echinocțiul de la 8 martie la 21 martie cum este acum.
      Hotărârea a fost primita de toate Bisericile Ortodoxe, care au luat parte la sinod, prin mitropoliți, episcopi si delegații lor, urmând ca fiecare Biserica să facă îndreptarea calendarului când va găsi vremea potrivita. Astfel, în anul 1924, la 10 martie, a îndreptat calendarul Patriarhia ecumenica de Constantinopol și Biserica Greciei. Apoi, pe rând, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei si in anul 1924, in octombrie, a îndreptat calendarul si Biserica noastră Ortodoxă Română, socotind ziua de 1 octombrie drept 14 octombrie, sărind peste cele 13 zile cu care rămăsese în urmă calendarul Iulian.

      Sfintele Paști le serbam odată cu creștinii care țin stilul vechi din celelalte țări, pentru unitatea și pacea Bisericilor noastre surori, care încă nu au îndreptat calendarul, precum Biserica Rusă, Biserica Ierusalimului, s.a. Căci așa s-a făcut înțelegerea la Moscova, în anul 1948, la Sinodul Panortodox, unde au fost de față aproape toate Bisericile Ortodoxe, prin reprezentanții lor.

      Ștergere
    2. Mulțumesc pentru urare.
      În 2014 să ai parte de liniște și pace, să fii sănătoa ca pomul cel frumos și să ai spor în tot ce faci.

      Ștergere
    3. Deci, revenind la stilul vechi și stilul nou, trebuie să reținem că Biserica Ortodoxă Română a îndreptat calendarul la 1 octombrie 1924 când ziua de 1 octombrie a devenit 14 octombrie,

      Ștergere
  4. Serbam tot! Daca sunt bunatati si voie buna!
    Noapte frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.