Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

joi, 23 ianuarie 2014

Improvizații


Câștigătoarea ediției cu nr. 89 este  
Tema propusă:
Improvizație
- În această săptămână o să treceți prin diferite stări. Alegeți una despre care să scrieți.
- Sunteți fericiți, triști, entuziasmați? Descrieți ce simțiți.
- Transmiteți cititorilor o părticică din starea în care vă aflați.
 Articolul este scris pentru  Blog Power 90

Improvizații...
Mie niciodată nu mi-au plăcut improvizațiile. În locul lor utilizam construcțiile sau instalațiile provizorii, dar nu improvizate, pentru că improvizațiile sunt periculoase. Atât cele reale, cât și cele din artă: literatură, muzică, pictură ori sculptură. De ce? În cele ce urmează o să încerc să vă prezint punctele mele de vedere. Poate nu sunt bune, dar așa văd eu improvizațiile.

Lucrând mulți ani la calea ferată, am avut ocazia să întâlnesc în activitatea mea legată de siguranța circulației feroviare și protecției muncii fel și fel de situații. De la cele mai banale, la cele mai complexe.

Odată, mergând la un control de rutină împreună cu un colaborator, om cu experiență mai mare decât aveam eu, mi-a spus: "uite, dacă pe acestă cărare întâlnim o piatră în mijlocul drumului nostru și o ocolim, peste câteva zile ne vom obișnui cu ea și vom considera că acolo trebuie să fie. Peste alte câteva zile trec pe acolo doi muncitori ce transportă pe umeri o greutate: să zicem o traversă. Primul muncitor vede piatra și trece peste ea, iar cel de al doilea nevăzând-o, se împiedică de ea și scapă traversa. În urma acestui fapt, se accidentează amândoi. Oare nu era mai bine să înlăturăm piatra din drum chiar dacă nu era sarcina noastră?"

Împreună cu acel OM am făcut multe controale și ne-am aventurat prin diverse locuri, dar de fiecare dată aveam grijă să nu ne "împiedicăm" de pietrele aflate în drumul nostru.

Este adevărat că improvizațiile în literatură și artă nu sunt la fel de periculoase, dar și ele au menirea să ne întindă fel și fel de capcane în care cădem fără să vrem.

Citim cu mare plăcere un text scris foarte frumos și totul ni se pare o descriere a unor fapte trăite de autor. Subiectul ne atrage așa de mult încât ne transpunem în povestire și trăim întâmplările alături de autor. Dar misterul dispare în final, când autorul ne destăinuie că totul a fost o ficțiune și întâmplările au fost inventate.

Nu de puține ori am trăit astfel de momente și am simțit regretul căderii în capcană.

Au mai improvizat:

- Ioana

- Bianca

- Mirona

5 comentarii:

  1. Felicitări câștigătoarei. O seară plăcută! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt prudenta cand vine vorba de emotii. Emotiile te fac mai usor de manipulat. Dar nici farmec nu prea este fara ele :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cateodata e mai placut sa ramanem cu acea incertitudine la final despre adevarul celor citite sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Improvizatia asta isi are rolul ei, mai ales in arta. Dar, in situatii reale care implica pericole la fel de reale, improvizatia ar trebuie sa iasa din discutie. :)

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.