Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

sâmbătă, 25 octombrie 2014

Vacanţă specială



Proba 11. Fii special într-o vacanță nonconformistă!


Articol scris pentru concursul                                
                                                                                                             2014



 Propus de



  




Amintire dintr-o vacanţă

A trecut mult timp de atunci.
Era în anul 1962 şi eram elev în ultimul an de liceu. Am fost trimis într-o tabără de instruire la Haţeg. Pe lângă programul obligatoriu de instuire am avut parte şi de program recreativ, prilej cu care am participat la diverse drumeţii. Printre aceste drumeţii au fost şi o ieşire laRezervţia din Parcul Natural Retezat unde au fost aduşi primii zimbri în rezervaţie şi o excursie în Retezat unde am fost la lacurile glaciare Bucura şi Zănoaga


    Lacul Bucura       

                                                                        Lacul Zănoaga

Rezervaţia de zimbri nu era departe de sediul taberei noastre şi de ceea am mers pe jos, Haţegul fiind atunci un mic orăşel de munte în care singurele unităţi economice erau Abatorul şi o mică fabrică de bere. De atunci am mai văzut Haţegul doar din goana mijloacelor de transport cu care călătoream.

Despre rezervaţia de zimbri ce să zic. Fiind la încput de drum, acolo erau doar patru exemplare: un mascul numit Polanec, o femelă numită Romana şi doi pui. Pe lângă aceste exermplare mai era un urs brun, o căprioară, un câine Ciobănesc de pază şi un căţeluş pentru făcut gălăgie. Îngrijitorul animalelor din rezervaţie avea şi el o vacă, nişte oi, ceva găini, gâşte şi raţe. Toate acestea îşi duceau traiul într-un cadru natural care m-a impresionat prin frumuseţea lui.

Deplasarea de la tabără la Masivul Retezat am făcut-o cu un camion, mijloc de transport prevăzut cu o “cobără” acoperită cu prelată. Cu acel camion am mers până la baza masivului unde am făcut un scurt popas la o cabană căutând locuri de cazare. Acolo nu am găsit locuri libere şi am fost îndrumţi la o altă cabană situată ceva mai sus. Era o cabană mai mică ce avea două săli dotate cu priciuri pentru dormit şi o încăpere pentru prepararea ceaiului. În rest, aveam hrană rece dusă cu noi din tabără. 

De ajuns am ajuns la acea cabană noaptea. Ne-am uitat puţin la cerul înstelat, la pădurea de brazi ce înconjuru cabana, am respirt profund aerul curat, după care ne-am culcat la grămadă: băieţii într-o încăpere, fetele în cealaltă încăpere. Dimineaţa am mâncat puţin, am băut un ceai bun făcut de cabanier, am investigat împrejurimile, cabana fiind situată pe malul unui pârău de munte,iar de  la o vreme am început să urcăm spre lacuri. Am urcat pe nişte cărări ce treceau prin pădure şi erau străjuite de bolovani mari. Aproape de vârful muntelui am ajuns într-o pădure de ienuperi. Deşi eram în luna iulie, acolo era frig şi bătea un vânt aspru. Am coborât pe malul primului lac vizitat pentru a ne adăposti de furia vântului.
După ce am vizitat şi al doilea lac, am început coborârea. Deabia aşteptam să ajungem la pădurea mare unde eram feriţi de vântul tăios. La un moment dat ne-am dat seama că am ”zmintit” cărarea de înpoiere. Şansa noastră a fost că am întâlnit destul de repede un om ce trăgea după el un măgar. Acum nu mai ştiu dacă omul trăgea măgarul sau măgarul îl împingea pe om pentru a-l ajuta să urce muntele, dar cert este că acel om ne-a dirijat pe drumul bun.
Ajunşi la cabană ne-am tolănit care pe unde am apucat pentru a ne odihni. Am mâncat, am mai băut un ceai făcut de cabanier, ne-am îmbarcat în faimosul nostru camion şi am pornit pe drumul de întoarcere la sediul taberei. A fost un drum fără peripeţii. În tabără a trebuit să scriem fiecare un articol în care să povestim impresiile noastre din acea excursie.
A fost o excursie frumoasă, am rămas peste ani cu amintiri plăcute deşi condiţiile care erau atunci nu se pot compara cu cele de astăzi, când deplasarea se face cu autocare moderne şi confortabile puse la dipoziţie de CND Turism – Vacanţe Speciale atât pentru dplasările în ţară, cât şi pentru cele din exterior unde se petrece o   VACANŢĂ SPECIALĂ

Dacă atunci ne deplasam cu un camion acoperit cu prelată din care nu vedeam mare lucru, astăzi pe lângă faptul că din autocare se pote admira peisajul şi localităţile prin care se trece, se mai poate asculta şi muzică la căşti ori viziona programe TV la monitoarele din dotarea autocarului.
Pentru a petrece o vacnţă de vis Echipa CND Turism – Vacanţe speciale recomndă iubitorilor de turism destinaţii turistice exotice şi speciale
 la preţuri avantajoase.

La munte sau la mare, într-o croazieră sau drumeţie, într-un automobil sau călare pe o câmilă, în grupuri mai mari sau restrânse, găsiţi plăceri deoosebite apelând la serviciile CND Turism- Echipa Vacanţe Speciale.





4 comentarii:

  1. Frumoase amintiri din anii adolescentei! Cu toti ne intoarcem cu drag spre acei ani, de care ne amintim cu atata bucurie...
    Numai bine, Abbilbal!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ţi-a plăcut. Mulţumesc pentru urare.

      Ștergere
  2. Frumos. Multă sănătate vă doresc! :)

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.