Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

luni, 18 martie 2013

Artă şi lux


Articol scris pentru Etapa 9 a concursului

Temă propusă de 




Arta şi luxul

Articolul meu îl axez pe corelaţia artă-lux şi asta pentru că eu consider că luxul nu este totdeauna o artă, el putând fi de multe ori de prost-gust, pe când arta dacă este artă, niciodată nu poate un lucru făcut de mântuială de către un neica nimeni. Această corelaţie artă-lux o găsim în arhitectură, mecanică fină, confecţii metalice, confecţii vestimentare, confecţii artizanale, porţelanuri, articole de sticlărie, cofetărie, patiserie şi alte domenii.






Este o plăcere să mergi pe stradă ori undeva la un teatru sau restaurant şi să admiri „artă” „lux” oferită de „Elegantine” www.elegantine.ro

Bisrica Sfânta Familie din Barcelona - Spania
          
Arta este un lux pentru că îmbină frumosul cu utilul, arta este un lux pentru că astăzi suntem năpădiţi de kitschuri şi, nu în ultimul rând, arta este un lux pentru că nu oricine este în stare să facă lucrări de „artă” din ceea ce face.

Îmi place ca mergând pe uliţele burgului să admir frumosul şi frumosul mă năpădeşte atât prin cetatea bimilenară, cât şi prin cartierele noi care au răsărit ca ciupercile după ploaie. Linii de arhitectură clasice, dar şi moderne apar de la o zi la alta. Construcţiile care ieri mi se păreau impunătoare, astăzi mi se par modeste. Meşteşugarii din fabricile de porţelan, meşteri pricepuţi în modelarea lutului (caolin de cea mai bună calitate) se întrec în a scoate articole noi şi de calitate, concurenţa în acest domeniu fiind mare în Bălgradul de azi (Alba Iulia), oraş cu trecut istoric bogat. Meşterii artizani ne încântă privirea cu produsele lor rezultate prin prelucrarea lemnului, a pieilor şi a lânii, dar şi cu broderiile aplicate pe costumele populare.

Înnobilarea artei şi transformarea ei în „lux” se face, la urma urmei, tot prin intermediul oamenilor care îşi sporesc îndemânarea şi exigenţele fără a se mai mulţumi cu fiece. Gusturile devin tot mai rafinate, pretenţiile cresc şi meşteşugarii se străduiesc să facă față cerinţelor pieţei. Aşa se naşte îngemănarea artei cu luxul, îngemănare care duce în final la corelaţia de care vorbeam la începutul articolului.

Artă şi lux, două elemente ce se regăsesc în colecţiile Elegantine. Artă şi lux creată de Elegantine pentru a mulţumi doamnele. Artă şi lux – un mod prin care Elegantin dă farmec vieţii înfrumuseţând frumuseţea naturală.





Aşadar între artă şi lux este o relaţie de întrepătrundere amalgamată atunci când niciunul dintre aceste elemente nu poartă amprenta unui kitsch. Arta-lux este prezentă în viaţa noastră peste tot şi are o mare importanţă având în vedere că ea încântă ochiul şi produce o relaxare a privitorului. Cu toate acestea pentru mine luxul nu reprezintă nimic. El este o derivată a atei şi fără artă nu are valoare. O haină ce se pretinde a fi de lux pentru că este confecţionată din stofă fină, de bună calitate, dar care este croită prost, nu are valoare, în schimb o haină confecţionată din materiale ieftine croite cu gust este o artă. A construi o casă impozantă cu fel şi fel de turnuleţe, „îmbrăcată” în marmură şi poleită cu aur se cheamă kitsch, pe când o construcţie executată cu dimensiuni mai mici dar construită din lemn bine finisat şi cu gust este o artă.

Cu toate că nu mă dau în vânt pentru lux, apreciez efortul Companiei Elegantine pentru a crea şi diversifica arta-lux. De aceea vă îndemn să o vizitaţi şi să apelaţi la serviciile Elegantine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.