Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

sâmbătă, 16 martie 2013

Barcelona - Mare, soare şi Gaudi

Articol scris pentru
 Etapa 7

Tema acestei etape a fost dată de Agentia de turism Paralela 45” – http://paralela45.ro/
Să fac o deplasare la Barcelona. 
În Alba Iulia există o filială a Agenţiei de turism Paralela 45,  dar pentru a ajunge la Barcelona ca turişti  este necesar


să ne deplasăm la Cluj-Napoca de unde pleacă în fiecare zi de miercuri o cursă charter pentru un sejur Costa Brava 2013 cu asistenţă turistică în limba română. http://paralela45.ro/charter/costa-brava-vara-2012–cluj

Iată-ne ajunşi în Spania pe malul Mării Mediterana la Barcelona.

 Este al doilea oraş ca mărime după capitala Madrid fiind situat în provincia Catalonia. Deci Barcelona este un oraş mare şi frumos, un oraş ce merită să fie văzut.

Nu am fost niciodată în Spania şi ca atare nu am văzut Barcelona decât în fotografii. De aceea nu strică o scurtă documentare înainte de a porni la drum. Am accesat internetul şi am intrat la Wikipedia pentru această succintă documentare. Pe acest site am aflat că Barcelona oferă oportunităţi de a vizita cetatea medievală şi rămăşiţele romane. Într-un fel este ca şi la noi în Alba Iulia. Dar numai într-un fel.

Am aflat că centrul istoric al Barcelonei este aproape plat iar lângă el, oraşul modern se întinde pe o mare suprafaţă spre dealurile ce-l înconjoară. Din centrul oraşului pleacă spre Mediterana o serie de bulevarde flancate de clădiri frumoase şi interesante. Străbătând aceste bulevarde avem ocazia să vedem pe bulevardul Les Rambles opera El Liceu şi pieţele La Boqueria şi Plaça Reial admirând arcurile şi palmierii pe lângă care trecem. Continuîndu-ne drumul ajungem în Portul Vechi unde ne întâmpină statuia lui Cristofor Columb ce ne arată direcţia spre mare. Falezele Mediteranei sunt pline de oameni ce se distrează în cafenele şi restaurante până noaptea târziu. Aici se mai întâlnesc la tot pasul artişti stradali, vânzători de păsări şi florărese ce te îmbie să cumperi ceva.


În portul vechi putem vizita Muzeul Maritim amenajat în fostul Şantier Naval şi Acvariul. Dar vizitând Barcelona avem ocazia să admirăm Palau Güell, Parc Güell, să vizităm Muzeul Naţional de Artă al Cataloniei, Muzeul de Artă Contemporană, Muzeul de artă Joan Miró, Catedralele şi bisericile oraşului, iar peste tot dăm de felurite magazine ce pun la dispoziţia clienţilor o mulţime de produse: bijuterii, haine din stofă, haine din piele, articole electrocasnice, telefoane mobile, produse alimentare, dar şi diverse maşini-unelte.

Splendoarea oraşului se poate admira de pe dealul Montjuïc străjuit de o veche fortăreţă şi înconjurat de Stadionul Olimpic şi Palatul Sporturilor, la fel ca şi de pe dealul Tibidabo unde la o înălţime de peste 500 m se află parcul de distracţii.

Dar ce reprezină pentru mine Barcelona?
Răspunzând sincer la o astfel de întrebare trenuie să spun că nimic, deoarece nu ştiu multe lucruri despre Spania şi oraşele ei. Ştiu doar că în această ţară s-au înghesuit românii pentru aşi găsi un loc de muncă. Unii mai bun, alţii mai puţin bun, unii reuşind să-şi facă rost de o locuinţă, alţii dormind pe unde au apucat.


Acestea ar fi şi motivele pentru care aş vrea să văd Barcelona, dar cred că în final voi rămâne numai cu dorinţa şi asta pentru că, în primul rând, sunt prea bătrân pentru a mă mai încumeta la un drum aşa lung.


6 comentarii:

  1. Incredibil ! In 1998 , era pentru prima oara ca ieseam dincolo de granitele Romaniei . Pe atunci , aceasta agentie de turism avea alt nume , dar din cate observ traseul , cu mici diferente este acelasi . Am plecat , tot din Cluj ,catre .Ungaria> Austria>Italia> Franta (acolo am stat 2 zile , unde unii turisti din autocarul nostru , au ramas fara portofel (furat tot de conationali) ) > Spania (Barcelona) apoi catre Palma de Majorca (Mallorca !!) , unde am stat 5 zile si am beneficiat de soare si un nisip fin de culoarea aurului . Multe, multe,multe frumuseti ,am vazut. La intoarcere am vizitat casa lui Gaudi, si Catedrala inca netermina a lui Gaudi , Acvariul , portul cu statuia lui Columb , apoi am traversat o zona de desert ...atunci , am vazut pt.prima oara ,.in centrul Barcelonei , acele "statui vii" , asa cum se vad astazi in Cetate in Alba Iulia. Preturile la magazine sunt foarte mari .. ...La intoarcere , am facut popas la fabrica de parfumuri Fragonard din Franta, apoi am poposit o noapte la Perpignion( a fost de vis acolo , pe malul marii)...... ..apoi , ........am coborat la Verona , si am venit la Roma unde am stat pt.urmatorii 13 ani. Nu regret nimic. A fost o experienta de viata frumoasa din care am invatat multe , am vazut multe ,am cunoscut locuri, oameni , obiceiuri , etc,etc,etc.... Calatorie placuta si altora !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu invidiez pe cei care pleacă să vadă lumea şi se stabilesc în alte ţări. Eu niciodată nu mi-am dorit să plec nici măcar în alt oraş din România. Probabil că am "rădăcinile" prea adânc înfipte în pământul Bălgradului.

      Ștergere
    2. In alta tara nici eu nu m-as stabili , dar in alt oras a trebuit sa ma stabilesc , pt.ca uneori viata nu este numai trandafiri . Cat am stat in afara tarii la lucru , am profitat cat am putut mai mult sa vizitez , locuri, muzee,etc.etc.,pentru ca nu se stie daca intotdeauna o saam ocazia . Noapte buna!

      Ștergere
    3. Din păcare aşa este. Am avut "noroc" că timp de peste 30 de ani nu am avut probleme cu locul de muncă. În rest, alte probleme nu le-am băgat în seamă.

      Ștergere
  2. Barcelona e pe lista oraşelor ce-mi doresc să le vizitez tocmai datorită lui Gaudi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să-ţi ajute Dumnezeu pentru aţi îndeplini dorinţa.

      Ștergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.