Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

vineri, 15 martie 2013

Simţuri şi simţiri

Articol scris pentru Blog Power 60

Noul lider de opinie, Mirona Mitache, propune următoarea temă pentru această săptămâ:
Cele cinci simţuri (auditiv, vizual, olfactiv, gustativ, tactil)
- Care din cele cinci simţuri vă reprezintă cel mai bine ca persoană?
- Dacă viaţa v-ar fi în pericol şi aţi fi obligaţi să alegeţi să pierdeţi patru din cele cinci simţuri, pe care l-ati păstra?
- Dacă ati putea să vă îmbunătăţiţi semnificativ unul din simţuri, care ar fi acesta?

Simţuri şi simţiri. Auzim, vedem, mirosim, gustăm, pipăim. Auzim folosindu-ne urechile, vedem folosindu-ne ochii, mirosim folosindu-ne nasul, gustăm cu limba şi cerul palatin, pipăim cu mâinile şi uneori cu picioarele. Toate sunt utile omului şi atunci când lipseşte unul din ele omul este nevoit să acţioneze cu multă greutate pentru a înlocui simţul ce-i lipseşte.

În ce mă priveşte de când m-am născut şi până în prezent am beneficiat şi beneficiez de toate cele cinci simţuri fără a face o diferenţiere între ele considerând pe unul mai activ decât altul. Am văzut şi văd bine ceea ce vreau, fără a vedea ceea ce nu mă interesează, aud bine când este cazul şi rămân surd la ce nu mă interesează, mirosul şi gustul îmi sunt bune, iar de pipăit nu e cazul să mai discut.

Dacă viaţa mi-ar fi în pericol şi ar trebui să renunţ la patru simţuri, aş prefera să-mi pierd viaţa. Ce rost ar avea să mai trăiesc fără a putea vedea sau auzi? Dar dacă este să fac o evaluare, pe primul loc aş aşeza vederea apoi auzul. Mirosul şi gustul le urmează pe primelor două şi sunt la egalitate, iar pipăitul este pe ultimul loc.

Când vine vorba îmbunătăţirii simţurilor ordinea se păstrează potrivit importanţei lor, dar dacă se poate corecta vederea şi auzul nu ştiu în ce măsură se poate corecta mirosul şi mai ales gustul. Despre pipăit ce să mai vorbesc. Pot liniştit să pipăi, dar sunt cazuri când nu simt ceea ce pipăi. O fi şi asta un fel de anchilozare a respectivului simţ, dar parcă nu este aşa de deranjant acest lucru.

Cam aşa ar arăta spectrul simţurilor în opinia mea.

Dar de ce sunt importante simţurile pentru om? Păi fără vedere ar fi totul negru în jurul nostru. Nu am mai şti când este zi şi când este noapte, când cerul este senin sau înnorat, când sunt pomii verzi şi florile înflorite, cum arată cei din jurul nostru, ce culori au hainele de pe noi, ce schimbări se produc în burgurile noastre şi multe altele.

Dacă nu auzim nu ştim cine ce vorbeşte, nu ştim ce ni se spune decât ghicind după mişcarea buzelor, nu auzim cântecul păsărilor şi al interpreţilor de muzică, nu auzim nici susurul apelor şi zumzetul insectelor, nu ne dăm seama de zgomote şi totul ne apare ca o linişte profundă.

Fără miros nu am mai simţi parfumul florilor, mireasma ierbii cosite, mireasma pământului după ploaie, duhoarea hoiturilor şi a mlaştinilor; fără gust nu ma mai şti ce mâncăm: dacă mîncarea este sărată sau acră, dulce sau alterată; fără pipăit nu ştim dacă un obiect este cald sau rece, umed sau uscat şi câte altele.

Iată deci pentru ce sunt importante simţurile noastre. Fără ele am putea trăi, dar într-un disconfort total. De aceea spuneam că este mai bine fără viaţă decât fără simţuri.

Cu siguranţă vor fi articole scrise pe această temă într-un pronunţat stil artistic. Dar mie nu-mi şade bine să mă folosesc de un astfel de stil, stilul meu fiind sec, lipsit de ornamente dantelate. 

Alte articole cu această temă:
http://cool.mixnet.ro/2013/03/eu-vad-tu-auzi-el-simte.html
http://atitudineslaba.blogspot.ro/2013/03/am-ales-sa-simt.html
http://mironamitache.net/2013/03/15/eu-si-simturile-mele/

5 comentarii:

  1. Mi-a placut articolul dumneavoastra, si felul in care ati descris fiecare simt in parte:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol nu are nevoie de prea multe ornamente ca sa fie bun .

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai aceeasi structura a simturilor ca si mine. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a plăcut și mie cum ai scris... simplu, clar, la obiect și frumos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vă mulţumesc pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.