Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

marți, 1 octombrie 2013

Deshumarea episcopului

De trei zile plânge din înaltul cerului episcopul Atanasie Anghel deoarece astăzi a început deshumarea sa din progadia Măieriștii Bălgradului pentru a fi dus în grădina Blajului. Aceasta ar fi a doua sa deshumare, prima având loc pe la 1715, când a fost demolată Mitropolia Bălgradului în vederea extinderii cetății medievale.
Dar cine a fost Atanasie Anghel?
Documentele ne spun că Atanasie Anghel a fost fiul preotului Ioan Popa din satul Bobâlna, care era nobil de Ciugud.  A fost hirotonit preot în 1697, pe vremea păstoriei lui Varlaam, care a fost mitropolit al românilor din Ardeal între anii 1685 și 1692 și la intrarea în cinul călugăresc a primit numele de Atanasie.
Atanasie Anghel a fost ales mitropolit al românilor din Transilvania în toamna anului 1697, după moartea mitropolitului Teofil Seremi, care a ocupat scaunul vlădicesc de la Alba Iulia în perioada 1692-1697. În 22 ianuarie 1698 Atanasie este sfințit la București de către mitropolitul Țării Românești, Teodosie, în prezența patriarhului Dositei al Ierusalimului. Atanasie Anghel a fost ierarhul care a desăvârșit unirea religioasă a unei mari părți a românilor din Transilvania cu Biserica Romei, proces care a început sub predecesorul său, Teofil Seremi. Ca urmare a acestui fapt, Atanasie Anghel este considerat ca fiind cel care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma sau a Bisericii Greco-Catolice, el fiind introdus oficial în funcția de episcop unit printr-o ceremonie desfășurată la Alba Iulia în 25 iunie 1701. Această instituție bisericească a reprezentat încă de la înființare un factor important în dezvoltarea culturii și educației române moderne, fiind considerată una dintre cele două biserici naționale românești.
Atanasie Anghel a murit la 19 august 1713 în reședința episcopală din Alba Iulia și a fost înmormântat după tipicul prescris pentru arhierei în Biserica Orientală. Se cunoaște că trupul său a fost înhumat în una dintre cele două biserici care existau atunci la sediul fostei Mitropolii Ortodoxe din Alba Iulia, devenită între timp Episcopie Greco-Catolică

Primind un teren în cartierul Maieri și o sumă de bani în vederea construirii unei noi biserici drept despăgubire pentru edificiile pierdute cu ocazia construirii noii cetăți medievale, s-au început lucrările la acest lăcaș de cult în vara anului 1714 și au fost terminate în cursul anului 1715. Atunci au fost transferate și rămășițele pământești ale episcopului Atanasie Anghel, în apropierea noii biserici românești ridicate în Maierii Bălgradului.

Aspecte de la deshumare: 





Un comentariu:

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.