Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

duminică, 27 octombrie 2013

Pasager în Yaris Hibrid


Articol scris pentru

Proba 13. Redescoperă lumea dintr-un hibrid

La concursul


temă propuă de



Yaris Hibrid, Auris Hibrid, Auris Hybrid Touring Sports, Prius sunt modelele Toyota hibrid ce includ tehnologia reducerii emisiilor de CO2  și a înaltelor performanțe în traficul aglomerat al orașelor.

Pentru abordarea acestei teme regret că nu pot prezenta o poveste reală și că sunt silit să recurg la imaginația mea săracă datorată lipsei de experiență în conducerea unei mașini Toyota. Asta pentru că nu sunt posesor al permisului de conducere auto, deoarece în tinerețe nu am fost tentat să conduc Gaz-uri, iar acum sunt prea bătrân pentru a mai obține un permis de conducere.

Cu tote acestea voi povesti ce am văzut la altcineva, deoarece ca pasager am călătorit cu un Yaris Hibrid  și am tras cu coada ochiului la manevrele conducătorului auto.   A  trecut ceva vreme de atunci, dar nu pot uita lejeritatea cu care conducea. Îmi făcea impresia că mașina plutește întrucât nu se auzea niciun fel de zgomot. Silențiozitatea era perfectă.

Am fost curios cum efectua  manevrele de schimbare a vitezei și nu am reușit să-i surprind vreo mișcare deoarece totul era automat și era ghidat prin radar cred, căci altfel nu-mi pot explica zâmbetul permanent ce-l avea, un zâmbet al omului stăpân pe sine.

Am oprit într-o parcare aglomerată. M-am oferit să-l ghidez, dar m-a oprit spunându-mi că nu este nevoie deoarece are senzori atât în față, cât și în spate, iar camera video îi funcționează perfect, fiindu-i de mare ajutor. Mai mult decât atât, pe o porțiune a drumului cu pantă mare mi-a făcut o demonstrație de oprire și pornire fără să simt nici cea mai mică smucitură. Am trecut și print-o localitate cu trafic intens. A condus la fel de lejer ca și înainte spunându-mi că nu are probleme nici cu consumul deoarece și acesta se reglează automat în funcție de viteza de deplasare.

Dar iat-o și cum arată:


Ce să mai zic. Am rămas mut de uimire și m-am gândit ce mare diferență este între mașinile de acum și cele din tinerețea mea când mă izbeam cu capul când de plafonieră, când de ușa din dreapta, iar când coboram din mașină mă dureau toate mădularele. Acum mă lăfăiam în această mașină ca și într-un compartiment de tren cl.I-ia cu care obișnuiesc să călătoresc la drum lung. Liniștea din interiorul mașinii era alungată doar de melodia difuzată de un DVD player.

Tovarășul meu de drum fiind vorbăreț din fire, a început să-mi împuieze capul cu date  tehnice despre mașină, date pe care le-am uitat repede pentru că-mi intraseră pe o ureche și au ieșit pe cealaltă. Am reținut doar că mașina este dotată cu  airberguri (nici nu știu dacă am scris bine acest cuvânt) și că are sistemul de frânare adaptabil în funcție de starea drumului. De abia acum mi-am dat seama că nu simțisem  denivelările drumului care nu era o autostradă, ci unul „de toate zilele”: mai cu gropi și cârpeli, mai cu pământ căzut din basculante sau de pe roțile camioanelor și chiar cu bălegar lăsat de animalele ce au trecut pe acolo.   


Cuvinte-cheie folosite: Toyota, hibrid, Yaris Hibrid, Auris Hibrid, Auris Touring Sports Hibrid, Prius, masina, auto

4 comentarii:

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.